Szuper adagolási tippek, ha nem szereti a mérleget

Megosztás:
Forrás: Pexels.com

Hogyan mérjük le, hogy milyen élelmiszerből, mennyit fogyaszthatunk egy-egy étkezés során cukorbetegként? Szabó Lucia, az Cukorbetegközpont dietetikusának tanácsai az Ön számára is hasznosak lehetnek!

Vegye kezébe az irányítást, és a mérést!

„Az ököl módszer lényege, hogy a saját kezünk segítségével felmérhetjük, hogy miből mennyit rakjunk a tányérra. A keményítő tartalmú zöldségekből, gabonafélékből egyökölnyi adagot ehetnek egy étkezés alkalmával a nők, míg kétökölnyi egységet fogyaszthatnak a férfiak. Ide tartozik például a barna rizs, száraztészták, a burgonya, a teljeskiőrlésű lisztből készült nokedlik” – mondja a dietetikus.

De mi a helyzet a zöldségekkel? Az alacsony keményítő tartalmú zöldségekből, mint a saláták, a brokkoli, a karfiol, a paradicsom, vagy az uborka kettő, nyitott tenyérnyi adagot lehet egyszerre elfogyasztani.

Egy adag étel elkészítéséhez főzéskor maximum egy hüvelykujj percnyi zsiradékot használhat az ételek elkészítéséhez. A cukorbetegség diétájában egy étkezés alkalmával egy hüvelykujjnyi sajtot lehet enni egyszerre. „A húsoknál azt szoktuk mondani, hogy a nyitott tenyérnyi szabályt érdemes követni. Ennek a vastagsága kb. 1 centiméter lehet” – folytatja Szabó Lucia.

Nyissa ki a szekrényt!

A másik segítő technika, az úgynevezett tányérmódszer.A tányérunk felére mindig alacsony keményítő tartalmú zöldségek kerüljenek. Az 1/4 részére tehetjük a keményítő tartalmú élelmiszereket. Ilyenek a reform köretek, mint a bulgur, vagy a quinoa, illetve rakhatunk ide olyan zöldséget, mint a száraz bab. A maradék részén a tányérnak a teljes értékű fehérjeforrások kapjanak helyet, vagyis a húsfélék, a halak, a tojás, vagy a túró” – hangsúlyozza a dietetikus.

Okoseszközökkel is mérhető

Ma már számos üzletben kapható az úgynevezett okosmérleg, amin beállítható, hogy milyen típusú ételt helyezünk az eszközökre, és annak kódját megadva, megkapjuk a pontos szénhidrátértékeket. De segítségünkre lehetnek az okostelefonokra letölthető applikációk is, melyekben naplót vezethetünk, és ha megadjuk, hogy miből mennyit ettünk, a napi kalória, szénhidrát, zsír és fehérje bevitelt is nyomon követhetjük.

A cukorbeteg terápiában a legfontosabb, hogy mindenki személyre szabott étkezést kövessen és mozgásterápián vegyen részt, ezeket pedig amennyiben szükséges, gyógyszeres, valamint inzulinterápiával kell kiegészíteni.

Forrás: cukorbetegkozpont.hu

Megosztás:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük