Szuperétel lehet a cukorbetegség és a magas vérnyomás új ellenszere

Megosztás:

A koreai konyha egyik legismertebb fogása, a kimcsi nemcsak különleges ízvilága miatt vált világszerte népszerűvé.

Egy új kutatás szerint a kimcsi rendszeres fogyasztása nemcsak finom, hanem egészségünkre is jótékony hatással lehet. A tanulmány megállapította, hogy ez a hagyományos koreai fermentált étel képes csökkenteni a vércukorszintet, a vérzsírokat és még a vérnyomást is – vagyis méltán sorolhatjuk a szuperélelmiszerek közé. A tudósok szerint a fermentálás során keletkező probiotikus baktériumok még a kimcsi magas sótartalmának negatív hatásait is képesek ellensúlyozni.

Mi is az a kimcsi?

A kimcsi leggyakrabban kínai kelből készül, amit retekkel, fokhagymával, gyömbérrel és chilivel ízesítenek, majd fermentálnak. Ennek a folyamatnak köszönheti különleges, gazdag ízvilágát és egészségre gyakorolt pozitív hatásait.

A SciTechDaily által közölt kutatás 2011 és 2023 között készült tanulmányok összegzése volt, amely kilenc humán vizsgálat eredményeit elemezte – ezek mindegyike a kimcsi egészségügyi hatásaira fókuszált.

Mit mutatnak az adatok?

A rendszeres kimcsifogyasztás:

  • csökkentette az éhgyomri vércukorszintet,

  • mérsékelte a trigliceridszintet,

  • enyhe, de kimutatható vérnyomáscsökkenést eredményezett (mind szisztolés, mind diasztolés értékeknél).

De hát sós – mégis hogyan lehet egészséges?

Bár a kimcsi viszonylag magas nátriumtartalommal rendelkezik, ami normál esetben a magas vérnyomás kockázatát növelhetné, a fermentáció során keletkező jótékony baktériumok és vegyületek segítenek semlegesíteni ezeket a hatásokat. Ez teszi a kimcsit különlegessé: egyszerre finom, természetes probiotikum és egészséges köret.

Csak Koreára érvényesek az eredmények?

A kutatások kizárólag Dél-Koreában zajlottak, így egyelőre nem biztos, hogy az eredmények más országokra is érvényesek. A tudósok további vizsgálatokat szorgalmaznak más földrészeken is – például Európában és az Egyesült Államokban –, hogy pontosabb képet kapjanak a kimcsi általános egészségügyi hatásairól.

A jövő szuperétele?

A kimcsi már most is a koreai konyha ikonikus fogása, de egyre nagyobb nemzetközi népszerűségnek örvend. Ha a jövőbeli kutatások is alátámasztják a jelenlegi eredményeket, az erjesztett zöldség hivatalosan is bekerülhet a legelismertebb szuperélelmiszerek sorába, különösen a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése terén.

Hogyan érdemes fogyasztani?

A kimcsi hasonlóan használható, mint a magyar csemegeuborka: szinte bármilyen sós étel mellé remekül illik. Készíthetünk belőle levest vagy rizses egytálételt, de húsok és halak mellé is kiváló. Sőt, ma már kimcsivel ízesített nachos, burrito, sőt koktél is létezik.

Fontos tudni, hogy a kimcsi íze az érés során intenzívebbé válik – a hosszabb ideje fermentált változat gazdagabb, komplexebb aromával rendelkezik.

Megosztás:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük