Tiltott gyümölcsök cukorbetegeknek

Megosztás:

Egészséges a gyümölcs, de ebből sem szabad mindent, főleg nem féktelenül.

Egyes gyümölcsöket és olajos magvakat is csak mértékkel szabad fogyasztani, magas kalória, illetve zsírtartalmuk miatt. Az alábbi felsorolásból jól látni, hogy még egy alacsony glikémiás indexel rendelkező élelmiszert is csak mértékkel vegyünk magunkhoz, mivel a túlsúly és az elhízás ronthatják a cukorbetegség állapotát.

A diófélék és a magvak, valamint néhány gyümölcs fogyasztása például csak kis mennyiségben ajánlott cukorbetegeknek, mivel ezek magas zsír- és közepes szénhidráttartalommal rendelkeznek.

Különösen oda kell figyelni az olyan magas szénhidráttartalmú gyümölcsökre, mint a banán, a szőlő vagy az aszalt gyümölcsök, melyek kifejezetten nem ajánlottak, vagy csak nagyon kis mennyiségben fogyaszthatók.

Gyümölcs / olajos mag Szénhidráttartalom / 100 g Glikémiás Index (GI) Kalória (kcal)
Mandula 10,1 20 598
Földimogyoró 7,6 15 567
Dió 7 20 654
Pisztácia 13.8 30 572
Tökmag 8,2 25 574
Kesudió 27 22 553
Meggy 10,6 22 50
Cseresznye 14 22 50
Nektarin 8,9 43 44
Napraforgómag 17.4 35 584
Körte 12 38 57
Szilva (vörös) 10.2 39 46
Datolya 72.5 42 282
Szőlő 18.1 46 69
Kivi 11.3 53 61
Banán 23,8 52 89
Gesztenye 32.6 54 245
Sárgadinnye 9 65 34
Ananász 12 59 50
Füge szárított 62 61 249
Mazsola 64 64 296

Tehát miközben a gyümölcsök fogyasztása általánosságban egészséges, a cukorbetegeknek még itt is oda kell figyelniük, hogy milyen gyümölcsöt választanak.

Az alacsony glikémiás index és a magas rosttartalom két kulcsfontosságú tényező, amely segíthetnek a vércukorszint szabályozásában. Ezzel szemben a szőlő vagy a banán kerülendő.

Megosztás:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük