Töltött káposzta árpagyönggyel
- Gasztro
 - 2025. május 29.
 - 18
 
                    Hozzávalók (4 adagra)
- 40 dkg darált pulykahús
 - 8 dkg árpagyöngy
 - 2 nagyobb tojás
 - 3 fej vöröshagyma
 - 4 ek. olaj
 - 1 gerezd fokhagyma
 - 60 dkg savanyú káposzta átmosva
 - 8 nagy káposztalevél
 - 1,2 l víz
 - 3 db babérlevél
 - 2 tk. pirospaprikasó
 - bors ízlés szerint
 
Elkészítés
Az árpagyöngyöt kb. fél óra alatt enyhén sós vízben megfőzzük. Közben 2 ek olajon puhára pároljuk az apróra vágott vöröshagymát, majd a végén hozzáadjuk a zúzott fokhagymát. A darált pulykát összekeverjük a főtt árpagyönggyel, a tojásokkal, az elkészült hagymával, majd ízesítjük sóval, borssal.
A káposztaleveleket az erüket kivágva kettészeljük, és mindegyiket megtöltjük a masszával. A savanyú káposzta felét egy nagy lábas aljára tesszük 6 dl vízzel együtt, majd amikor forrni kezd, belehelyezzük a töltött káposztaleveleinket, mehet rá a maradék káposzta és még 3 dl víz. Fűszerezzük a babérlevéllel.
Főzzük kb. 1,5 órát, menet közben ráöntjük a 2 ek. olajban elkevert pirospaprikát, hogy szebb színe legyen. Tetejét díszíthetjük zsírszegény (12%-os) tejföllel.
Tápanyagtartalom
- 1 db töltött káposztagombócban 8 g szénhidrát van
 - 1 adag (4 gombóc + 20 dkg káposzta) szénhidráttartalma 38 g
 
Forrás: cukorbetegkozpont.hu
2025. november 3.
Az inzulinkezelés lehetséges módjai, sémái
2025. november 3.
Dupla csoki, nulla bűntudat – a ricottás álomtorta
2025. november 3.
Bringatúra, víz és kaland: így hódították meg az Alpok–Adria útvonalát
2025. november 2.
Sertéskaraj barbecue mártással
2025. november 1.