A diéta, ami megváltoztathatja a világot – és az egészségét is

Megosztás:
Forrás: Pixabay

Egy új, átfogó elemzés szerint a Planetary Health Diet, vagyis a bolygó egészségét szem előtt tartó étrend nemcsak az emberek jólétére, hanem a Föld jövőjére is hatalmas pozitív hatással lehet.

A 2025-ös EAT–Lancet Bizottsági jelentés kimutatta, hogy ez az étrend akár 27 százalékkal csökkentheti a korai halálozás kockázatát, és jelentősen mérsékelheti a szív- és érrendszeri betegségek, a rák, a cukorbetegség és más krónikus problémák előfordulását.

Az ajánlott táplálkozási forma alapja a teljes értékű, növényi alapú étrend: teljes kiőrlésű gabonák, zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek – például lencse vagy vesebab –, valamint diófélék és magvak. A hús- és tejtermékek fogyasztása mérsékelt vagy alacsony szinten javasolt. A szakértők szerint, ha a világ nemzeti étrendjei ehhez a mintához igazodnának, évente mintegy 15 millió haláleset lenne megelőzhető. Vagyis a jelenlegi globális halálozások közel harmada.

De nemcsak az egészségünk járna jól. A jelentés arra is rámutat, hogy a vörös hús iránti kereslet csökkenése jelentősen mérsékelné a klímaváltozást okozó kibocsátásokat, valamint csökkentené a föld- és vízhasználat terheit.

Az ajánlások szerint naponta körülbelül

  • 150 gramm teljes kiőrlésű gabonát,
  • 500 gramm zöldséget és gyümölcsöt,
  • 25 gramm diófélét és
  • 75 gramm hüvelyest érdemes fogyasztani.

Hetente legfeljebb 200 gramm vörös hús, 400 gramm baromfi, 700 gramm hal, továbbá 3–4 tojás, valamint napi 500 gramm tejtermék fér bele az étrendbe. A Planetary Health Diet ezen felül a hozzáadott cukrok, a só és a telített zsírok mérséklését is hangsúlyozza.

Dr. Helen Croker, a World Cancer Research Fund kutatási igazgatóhelyettese szerint ez a jelentés világos választ ad arra, hogyan lehet egyszerre egészségesen és fenntarthatóan étkezni:

„A Planetary Health Diet nemcsak jobb egészségügyi eredményeket ígér, hanem kutatásaink szerint a rákdiagnózis után élők számára is előnyös lehet.”

🌱 Az étrend, ami a Földet is megmentheti

A tanulmány arra is figyelmeztet, hogy a jelenlegi globális élelmiszerrendszerek a világ üvegházhatású gázkibocsátásának közel 30 százalékáért felelősek. És kulcsszerepet játszanak az úgynevezett bolygóhatárok – például a klímaváltozás, a vízhasználat és a biodiverzitás-csökkenés – átlépésében.

Johan Rockström, a Potsdami Klímakutató Intézet igazgatója szerint:

„Az élelmiszerrendszerek átalakítása jelentős környezeti és társadalmi kihívás, de előfeltétele annak, hogy esélyünk legyen visszatérni egy biztonságos klímarendszerhez és egy egészséges bolygóhoz.”

A szakértők úgy becsülik, hogy ha a világ lakossága áttérne a Planetary Health Diet alapelveire, az élelmiszerhez köthető kibocsátások több mint felére csökkenhetnének. Ez pedig nagyjából annyi lenne, mintha az összes szénerőművet leállítanánk.

Line Gordon, a Stockholm Resilience Centre igazgatója hozzátette:

„A magánszektor kulcsszerepet játszhat az átalakulásban, de egy hatékony élelmiszerrendszer-átalakításnak biztosítania kell, hogy a döntéshozatal a közjó érdekében történjen, és mentes legyen a túlzott vállalati befolyástól.”

Forrás: liner.hu

Megosztás:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük