Csokoládés – mogyorós brownie
- Gasztro
- 2025. március 25.
- 38

Olyan, amilyennek lennie kell: lágy és ragacsos brownie. A mogyorónak és a tojásnak köszönhetően fehérjében is gazdag, mely segít lelassítani a cukor felszívódását.
A receptben őrölt mandulával helyettesíthetjük a lisztet, így gluténmentes verziót is készíthetünk, valamint a banán, melyet édesítésre és nedvesítésre használunk, mérsékli a hozzáadott zsír és cukor mennyiségét is.
Hozzávalók:
100 g jó minőségű étcsokoládé (70%) olvasztásra + 50 g összetörve
150 g kókuszolaj, vaj vagy margarin – szobahőmérsékleten
2 db érett banán
100 g xylit vagy porcukor vagy ennek megfelelő mennyiségű egyéb édesítőszer
4 nagyobb méretű tojás
2 teáskanál vanília kivonat
150 g őrölt mandula
2 teáskanál sütőpor (ha szükséges, gluténmentes)
25 g kakaópor
200 g mogyoró és/vagy dió aprítva
Elkészítés:
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tepsibe (22×22 cm) sütőpapírt helyezünk.
Vízgőz fölött felolvasztjuk a 100 g csokoládét.
Habosra keverjük az olajat (vagy vajat, ha azt használunk) és a xylitet majd hozzáadjuk a többi hozzávalót is: az olvasztott csokoládét, a banánokat, a tojásokat, a vanília kivonatot, az összetört csokoládét, az őrölt mandulát, a sütőport és az aprított mogyorót, diót.
A masszát beleöntjük a tepsibe és 20 percig sütjük, vagy ameddig a tészta már nem lötyög ha megrázzuk kicsit, és a teteje érintésre szilárd. Túl sokáig ne süssük mert akkor a brownie elveszíti a ragacsos jellegét. Hagyjuk kihűlni mielőtt felvágnánk.
2025. június 5.
Ez minden cukorbeteg gyereknek jár!
2025. június 5.
Figyeljünk magunkra és embertársainkra is!
2025. június 4.
Köszönjük dr. Müller Cecíliának az áldozatos munkáját!
2025. június 4.