Étkezzen finoman, cukorbetegként is!
- Gasztro
- 2025. június 9.
- 7

Karalábéfőzelék zabpelyhes húsgombóccal
1 adag energia- és tápanyagtartalma: | |||
---|---|---|---|
Energia | Fehérje | Zsír | Szénhidrát |
299 kcal | 22 g | 11 g | 22 g |
Hozzávalók 4 adaghoz
- 500 g közepes méretű zsenge karalábé,
- 1 kis cs. finomra vágott zöldhagyma,
- 1 db paprika,
- 1 db paradicsom,
- 1 ek. olívaolaj,
- 1 kk. fűszerpaprika,
- só,
- bors.
A húsgombóchoz:
- 280 g darált sertéscomb,
- 100 g 12%-os tejföl (vagy joghurt, vagy növényi tejszín),
- 100 ml 10%-os tejszín (vagy növényi tejszín),
- 4 ek. zabpehely,
- 1 db tojás,
- 1 ek. zabliszt,
- étkezési keményítő,
- 1 gerezd fokhagyma,
- 1 cs. petrezselyem,
- 1 kis cs. kapor,
- néhány levél csombor,
- só.
A karalábékat megpucoljuk, és kb. 1,5 cm-es kockákra vágjuk, a hagymát pedig finomra. A karalábét és a hagymát egy nagyobb lábasban megdinszteljük az olívaolajon, ízesítjük sóval, őrölt borssal, fűszerpaprikával, majd egy liter vízzel felengedjük. Beletesszük a szeletekre vágott paprikát és a paradicsomot. Ameddig felforr a víz, elkészítjük a húsgombócokat. Egy tálban jól összedolgozzuk a darált húst a zúzott fokhagymával a tojással, csipetnyi sóval és az apróra vágott petrezselyemzöld harmadával. Belekeverjük a zabpelyhet, jól összegyúrjuk, majd vizes kézzel gombócokat formázunk. Nedves kézzel beletesszük a lobogó főzelékbe. Alacsony lángon főzzük, amíg a gombócok teljesen megfőnek, illetve a karalábé is megpuhul, időnként megkavarjuk. Rátesszük az apróra vágott petrezselymet, csombort, kaprot. Elkészítjük a habarást. A tejfölt csomómentesre keverjük a liszttel és a zabliszttel, hozzáadjuk a tejszínt, egy merítőkanálnyi főzőlével felengedjük, majd hozzáadjuk a karalábéhoz, hagyjuk még pár percig a tűzön főni. Tálaláskor megszórjuk petrezselyemzölddel, tejföllel kínáljuk.
Forrás: diabetes.hu
2025. június 15.
Padlizsán és ropogós csicseriborsó tahinivel
2025. június 14.
Csalók élnek vissza a Gondosórával
2025. június 13.
Időskori diabétesz
2025. június 13.
Csak a cukor számít, vagy „a nagy egész”?
2025. június 13.