Ezek az ételek a leghatékonyabbak a cukorbetegség ellen

Megosztás:
Forrás: Pixabay

Ha fontos számodra a vércukorszinted stabilan tartása, nem árt, ha tudod, mely ételek segíthetnek a cukorbetegség elleni védekezésben.

Bármely dietetikus egyetért abban, hogy a vércukorszint szabályozásának alapja a helyes táplálkozás, amely rostokban, fehérjében és jó zsírokban gazdag. Ezért, ha feltöltöd a kamrádat a megfelelő élelmiszerekkel, már meg is tetted az első lépést a cukorbetegség elleni küzdelemben. Az éléskamrád így megbízható forrás lesz a gyors, tápláló ételek elkészítéséhez.

A legjobb vércukorbarát alapanyagok

Chiamagok

Ezek a kis csodák hihetetlenül hatékony rostforrást jelentenek, amelyek lassítják a cukor felszívódását. Az egy uncia chiamag akár 10 gramm rostot ad, amely a gyomorban gélszerű állagot képezve segít kiegyensúlyozni a vércukorszintet. Egy kis chia turmixban vagy zabkásában tökéletes választás.

Halkonzervek

A tonhal, lazac, makréla vagy szardínia konzervek nemcsak hogy kényelmesek és pénztárcabarátok, de az omega-3 zsírsavakban gazdag halak segíthetnek csökkenteni a gyulladást, javítják a vércukorszint szabályozását, és támogatják a szív egészségét. Hetente legalább kétszer érdemes beiktatni őket az étrendbe.

Mandulaliszt

Ha fagylaltot vagy süteményt készítesz, de szeretnéd csökkenteni a szénhidrátmennyiséget, akkor nyugodtan cseréld a hagyományos lisztet mandulalisztre. A mandulaliszt gazdag fehérjében és rostokban, így stabilizálja a vércukorszintet, és finom, diós ízt kölcsönöz a süteményeknek. Egyetlen baj van vele, au pedig az ára, ami elég borsos.

Konzerv hüvelyesek

Bab, csicseriborsó és lencse egészséges fehérjét és rostokat adnak, ráadásul koleszterin- és telített zsírszegény alternatívák. Kutatások szerint rendszeres fogyasztásuk csökkenti az éhgyomri vércukorszintet.

Fahéj

Ez az aromás fűszer erős antioxidánsként lassítja a vércukor felszívódását, és több tanulmány szerint csökkentheti az éhgyomri vércukrot és az A1C szintet, ám a hatás csak nagyobb dózisoknál érhető el.

Diófélék

A sótlan diófélék közül különösen a dió az, ami segíthet a vércukorszint szabályozásában, mivel rostot, egészséges zsírokat és fehérjét is tartalmaznak, miközben csökkentik a gyulladást és a szívbetegségek kockázatát.

Zab

A zab béta-glükán nevű speciális rostja lassítja a szénhidrát felszívódását, segít fenntartani a vércukorszint egyensúlyát, és csökkenti a koleszterinszintet is.

Cirok

Ez a gluténmentes gabona magas rosttartalommal és rezisztens keményítővel rendelkezik, amely elősegítheti a testsúly kontrollját, és kevésbé emeli meg a vércukrot, így tökéletes választás cukorbetegeknek.

Jó tanács

Az egészséges zsírforrások segítenek növelni a telítettségérzetet, így csökkentik a nassolás iránti igényt, egyben javítják a vércukorszint stabilitását, ezért gondoskodj az elegendő dió- és magfogyasztásról a mindennapokban.

A konzervek okos megoldások lehetnek a rohanó mindennapokban, különösen a cukorbetegek számára, de mindig figyelj arra, hogy ne legyenek bennük hozzáadott cukrok vagy túl sok só, hogy ne rontsd el az étrend értékét.

Forrás: Kiskegyed

Megosztás:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük