Ezt minden cukorbetegnek tudnia kell!

A diabétesz fennállása esetén kulcsfontosságú az egyéni diétás étrend kialakítása a vércukorszint stabilizálása érdekében.
A legtöbb kezelőorvos a pácienst a dietetikushoz irányítja, az étkezési tanácsadó pedig egy személyes beszélgetés és az eredmények kiértékelése után összeállít egy teljeskörű étrendet a betegnek. Cikkünkben bemutatjuk, hogy mi alapján történik a cukorbeteg étrend összeállítása.
A dietetikus szerepe a diabétesz étrend tervezésében
A dietetikus olyan szakember, aki a szaktudását felhasználva étkezési tanácsokat ad beteg és egészséges embereknek egyaránt. A konzultációk célja, hogy egyedi és személyre szabott diétás étrend kerüljön kialakításra. A cukorbetegség kezelésének is az egyik legfontosabb lépése az étkezési szokások megreformálása. A kiegyensúlyozott táplálkozás ugyanis megakadályozza, hogy a vércukorszint drasztikusan ingadozzon.
A dietetikus feladata, hogy megállapítsa mennyit és mit ehet egy cukorbeteg. A folyamat nem is olyan egyszerű, mint gondolnánk, ugyanis rengeteg tényező befolyásolja a megfelelő ételek kiválasztását: a diabétesz típusa, az életkor, a nem, a testsúly, testmagasság, az anyagcsere gyorsasága és a fizikai aktivitás is meghatározók a cukorbeteg étrend tervezésekor. Van néhány alapvető szabály, amit minden diabétesszel küzdőnek be kell tartania a cukorbeteg diéta során:
- A cukorbeteg napi étrendje: 5 kisebb étkezés javasolt a bőséges 3 helyett
- Minden étkezés tartalmazzon szénhidrátokat a kiegyenlített vércukorszint érdekében
- Kerülni kell a maláta- és a répacukrot, valamint az abból készült ételeket, italokat
- Figyelembe kell venni az ételek glikémiás indexét és valós energiatartalmát (pl. 125 g szénhidrát, 50 g fehérje és 33 g zsír együtt 1000 kalóriának felel meg, ennek energiatartalma 4200 kJ). A túlsúllyal küzdő cukorbetegek étkezése a kalóriaszámlálást is magába foglalja.
- Ha rendszeresen sportolunk, akkor „extra” kalóriával kerülhetjük el a vércukorszint hirtelen leesését
”Vércukor csökkentő ételek”
Azokat a táplálékokat, amelyek hirtelen emelik meg a vércukorszintet, a diabéteszeseknek – és valójában az egészséges embereknek is – kerülniük kell. Helyette olyan ételek fogyasztása javasolt, melyek glikémiás indexe alacsony, azaz lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak: ezeket a köznyelvben helytelenül vércukor csökkentő ételek néven emlegetik.
Valójában arról van szó, hogy rendszeres fogyasztásukkal egyensúlyban lehet tartani a vércukorszint és a bevitt szénhidrát hányadosát. A teljesség igénye nélkül azok az ételek, melyek glikémiás indexük alapján (a GI indexet egy 0-100-ig terjedő skálán százalékosan szokás megadni) gond nélkül beilleszthetők a diabéteszesek táplálkozásába:
- A legtöbb zöldség vércukorszint emelő képessége 15 százalék alatt van, főleg a tökfélék, padlizsán, uborka, cukkini, paprika, paradicsom és spárga ajánlott
- A lencse, bab, gyümölcscukor, sovány húsok és a korpás müzlik, kekszfélék is remekül fogyaszthatók, ugyanis GI indexük nem éri el a 30-at
- A legtöbb gyümölcs, a teljes kiőrlésű gabonából készült ételek, a durum tészta, az árpa, bulgur, hajdina, kölesfélék valamint a tejtermékek közül a kefir és a joghurt 50 százalékban emelik meg a vércukorszintünket fogyasztásuk után
- Emellett azok az élelmiszerek, melyek glikémiás indexe 50-70 között van szigorúan kimérve és ritkán ajánlottak. Magas GI értéke van például a főtt rizsnek, a zabpehelynek, a kukoricának, a zöldborsónak és a burgonyának
- Sajnos a 70-től 100-ig osztályozott ételeket a cukorbetegeknek kerülniük kell. Ebbe a sorba a répacukor, malátacukor, fehér búzalisztből készült tészták és péksütemények, sütemények, édességek és a cukrozott üdítőitalok tartoznak. Emellett pedig az elkészítési módokat is érdemes lecserélni: az olajban sütött fogások helyett inkább a párolást és a grillezést válasszuk.
Tiltott gyümölcsök cukorbetegeknek
Ugyan a gyümölcsök az egészséges cukorforrások közé tartoznak, azért van néhány közöttük, melyek képesek drasztikusan megemelni a vércukorszintet. Ezek a tiltólistás gyümölcsök, melyeket a diabétesszel küzdőknek jobb elkerülni vagy csak nagyon ritkán fogyasztani:
- Görögdinnye és sárgadinnye
- Aszalványok: mazsola, aszalt sárgabarack, aszalt füge és datolya
- A legtöbb déli gyümölcs: banán, ananász, mangó, papaja, datolyaszilva
- A kivi és a szőlő fogyasztását is érdemes visszafogni
Cukorbetegek étrendje
A cukorbetegség a szigorú étrend betartásával nagyon jól kezelhető inzulinos vagy gyógyszeres terápia mellett. Sajnos a magyar konyha zsírban és szénhidrátban gazdag fogásai nem kedveznek az egészséges életmód kialakításának, de néhány reform élelmiszer bevezetésével változatos és teljes értékű diéta alakítható ki.
Forrás: cukromcukrom.hu
2025. május 23.
Teljes kiőrlésű magvas perec
2025. május 23.
Az államtitkár minden vitát vállal!
2025. május 23.
Ismét díjazták a száz legfelkészültebb segítőt
2025. május 22.
Meggyes pite
2025. május 22.