Gombával a diabétesz ellen

Ígéretesek lehetnek az ehető gombák az anyagcsere és a vércukorszint szabályozásában - derül ki a Semmelweis Egyetem új tanulmányából.
Magyarországon több, mint egymillióan élnek diabétesszel, ezen felül a diagnosztizálatlan esetek száma is több százezer lehet – olvasható a Semmelweis Egyetem keddi közleményében.
Az egyetem kutatóinak legújabb vizsgálata alapján ugyanakkor a csiperkegomba, a shiitake vagy a laskagomba megelőző vagy kiegészítő terápiaként szolgálhat az inzulinrezisztencia kezelésében.
Miért lehetnek egészségesek a gombák?
Az International Journal of Molecular Sciences című folyóiratban közelmúltban megjelent publikáció szerint a gombákban található bioaktív anyagok – poliszacharidok, terpenoidok, fenolos vegyületek, bioaktív fehérjék, valamint fontos vitaminok és ásványi anyagok – javíthatják az inzulinérzékenységet és támogathatják az anyagcserét.
„A legújabb kutatások szerint a bélrendszer egészsége kulcsszerepet játszik a testsúlytöbblet és a cukorbetegség kialakulásában is” – idézi a közlemény Németh Zsuzsannát, a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Onkológiai Klinikájának biológusát, a tanulmány első szerzőjét. A közlemény szerint a gombák bioaktív összetevőinek további hatásai is vannak, melyek javíthatják az inzulinrezisztenciát. Ezek közé sorolták egyebek mellett, hogy vegyületeik lassítják a glükóz véráramba jutását, így megelőzik a hirtelen vércukorszint-emelkedést, hatóanyagaik optimalizálják a zsíranyagcserét és csökkentik a káros zsírlerakódást is.
„A gombák természetes vegyületeiben valós lehetőség rejlik az egészséges anyagcsere-folyamatok helyreállítására”– magyarátza Németh Zsuzsanna.
„A természetes gyógymódok és a megelőző szemléletű életmód előtérbe kerülésével az ehető gombák is kiegészítő terápiás lehetőséget nyújthatnak a cukorbetegség kezelésében”
– emelte ki.
Az ehető gombák a kiegyensúlyozott étrend részeként bármikor fogyaszthatók, de diagnosztizált betegség esetén táplálékkiegészítőként csak orvosi felügyelet mellett javasoltak – figyelmeztet a szakember. Kivonatként ugyanis töményebb és dúsított formában jutnak a szervezetbe, és ez nem megfelelő használat esetén káros is lehet.
- Szuperétel lehet a cukorbetegség és a magas vérnyomás új ellenszere
- Kakaós muffin – diétásan
- Szénhidrátszámolás: nem bonyolult, de gyakorlást igényel
- Kötelező lenne ezt fogyasztania a cukorbetegeknek
- Milyen vizsgálatok mutatják ki az inzulinrezisztenciát?
- Gyakori szokás, amely cukorbetegséghez vezet
2025. szeptember 29.
Magas cukortartalmú gyümölcs csökkentheti a cukorbetegség kockázatát
2025. szeptember 29.
Milliók szenvednek cukorbetegségben anélkül, hogy tudnának róla
2025. szeptember 29.
Ezek az édes italok 25%-kal növelhetik a diabétesz kockázatát
2025. szeptember 28.
Diós-almás zabkása fahéjjal
2025. szeptember 28.
Az idősebb férfiak esetében sokszor diagnosztizálatlan marad a cukorbetegség
2025. szeptember 28.