Gombával a diabétesz ellen

Ígéretesek lehetnek az ehető gombák az anyagcsere és a vércukorszint szabályozásában - derül ki a Semmelweis Egyetem új tanulmányából.
Magyarországon több, mint egymillióan élnek diabétesszel, ezen felül a diagnosztizálatlan esetek száma is több százezer lehet – olvasható a Semmelweis Egyetem keddi közleményében.
Az egyetem kutatóinak legújabb vizsgálata alapján ugyanakkor a csiperkegomba, a shiitake vagy a laskagomba megelőző vagy kiegészítő terápiaként szolgálhat az inzulinrezisztencia kezelésében.
Miért lehetnek egészségesek a gombák?
Az International Journal of Molecular Sciences című folyóiratban közelmúltban megjelent publikáció szerint a gombákban található bioaktív anyagok – poliszacharidok, terpenoidok, fenolos vegyületek, bioaktív fehérjék, valamint fontos vitaminok és ásványi anyagok – javíthatják az inzulinérzékenységet és támogathatják az anyagcserét.
„A legújabb kutatások szerint a bélrendszer egészsége kulcsszerepet játszik a testsúlytöbblet és a cukorbetegség kialakulásában is” – idézi a közlemény Németh Zsuzsannát, a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Onkológiai Klinikájának biológusát, a tanulmány első szerzőjét. A közlemény szerint a gombák bioaktív összetevőinek további hatásai is vannak, melyek javíthatják az inzulinrezisztenciát. Ezek közé sorolták egyebek mellett, hogy vegyületeik lassítják a glükóz véráramba jutását, így megelőzik a hirtelen vércukorszint-emelkedést, hatóanyagaik optimalizálják a zsíranyagcserét és csökkentik a káros zsírlerakódást is.
„A gombák természetes vegyületeiben valós lehetőség rejlik az egészséges anyagcsere-folyamatok helyreállítására”– magyarátza Németh Zsuzsanna.
„A természetes gyógymódok és a megelőző szemléletű életmód előtérbe kerülésével az ehető gombák is kiegészítő terápiás lehetőséget nyújthatnak a cukorbetegség kezelésében”
– emelte ki.
Az ehető gombák a kiegyensúlyozott étrend részeként bármikor fogyaszthatók, de diagnosztizált betegség esetén táplálékkiegészítőként csak orvosi felügyelet mellett javasoltak – figyelmeztet a szakember. Kivonatként ugyanis töményebb és dúsított formában jutnak a szervezetbe, és ez nem megfelelő használat esetén káros is lehet.
2025. augusztus 6.
Gránátalmás pohárdesszert
2025. augusztus 6.
Reaktív hipoglikémia – nem csak cukorbetegek lehetnek rosszul evés után
2025. augusztus 6.
Szénhidrát-kisokos! A számolós és a nem számolós alapanyagokról mindent!
2025. augusztus 5.
Gyümölcs vagy gyümölcscukor? Fontos különbség!
2025. augusztus 5.
Cukorbetegek figyelem: forróságban még fontosabb az öngondoskodás
2025. augusztus 5.