Hogyan segíthet egy egzotikus gyümölcs a 2-es típusú cukorbetegség leküzdésében?

Megosztás:
Forrás: Pixabay

A Nutrients című tudományos folyóiratban megjelent új tanulmány szerint a mangó rendszeres fogyasztása segíthet megelőzni a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását.

A kísérletben 20 és 60 év közötti túlsúlyos felnőttek vettek részt, akiknél fennállt a metabolikus betegségek kialakulásának kockázata.

A kutatók a résztvevőket két csoportra osztották: az egyik csoport naponta mangót fogyasztott (nagyjából 100 kalóriányi adagokban). A másik csoport azonos kalóriatartalmú, de hagyományos desszerteket kapott. Négy hét elteltével azoknál, akik mangót ettek, csökkent az inzulinszintjük, és javultak az inzulinrezisztenciát mutató HOMA-IR értékeik – számolt be róla a pravda.ru.

A kutatók azt is megfigyelték, hogy a mangót fogyasztó csoportban fokozódott az Nrf2 gén aktivitása. Ez a gén kulcsszerepet játszik a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelmében, amely számos krónikus betegség – köztük a rák, a szív- és érrendszeri problémák, valamint a neurodegeneratív rendellenességek – kialakulásához is hozzájárulhat.

Miért lehet a mangó különleges?

A kutatók úgy vélik, hogy a mangó különösen hasznos lehet azok számára, akik inzulinrezisztenciával vagy prediabétesszel küzdenek. Más édes gyümölcsökkel szemben nem okoz hirtelen vércukorszint-emelkedést, így biztonságosabb választás lehet a szénhidrátbevitel szempontjából érzékenyeknek.

A mangó rendszeres fogyasztása javítja az anyagcserét, támogatja a sejtek egészségét, és hozzájárulhat a cukorbetegség megelőzéséhez, valamint az öregedési folyamatok lassításához.

Megosztás:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük