Hogyan segíthet egy egzotikus gyümölcs a 2-es típusú cukorbetegség leküzdésében?

A Nutrients című tudományos folyóiratban megjelent új tanulmány szerint a mangó rendszeres fogyasztása segíthet megelőzni a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását.
A kísérletben 20 és 60 év közötti túlsúlyos felnőttek vettek részt, akiknél fennállt a metabolikus betegségek kialakulásának kockázata.
A kutatók a résztvevőket két csoportra osztották: az egyik csoport naponta mangót fogyasztott (nagyjából 100 kalóriányi adagokban). A másik csoport azonos kalóriatartalmú, de hagyományos desszerteket kapott. Négy hét elteltével azoknál, akik mangót ettek, csökkent az inzulinszintjük, és javultak az inzulinrezisztenciát mutató HOMA-IR értékeik – számolt be róla a pravda.ru.
A kutatók azt is megfigyelték, hogy a mangót fogyasztó csoportban fokozódott az Nrf2 gén aktivitása. Ez a gén kulcsszerepet játszik a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelmében, amely számos krónikus betegség – köztük a rák, a szív- és érrendszeri problémák, valamint a neurodegeneratív rendellenességek – kialakulásához is hozzájárulhat.
Miért lehet a mangó különleges?
A kutatók úgy vélik, hogy a mangó különösen hasznos lehet azok számára, akik inzulinrezisztenciával vagy prediabétesszel küzdenek. Más édes gyümölcsökkel szemben nem okoz hirtelen vércukorszint-emelkedést, így biztonságosabb választás lehet a szénhidrátbevitel szempontjából érzékenyeknek.
A mangó rendszeres fogyasztása javítja az anyagcserét, támogatja a sejtek egészségét, és hozzájárulhat a cukorbetegség megelőzéséhez, valamint az öregedési folyamatok lassításához.
2025. június 15.
Padlizsán és ropogós csicseriborsó tahinivel
2025. június 14.
Csalók élnek vissza a Gondosórával
2025. június 13.
Időskori diabétesz
2025. június 13.
Csak a cukor számít, vagy „a nagy egész”?
2025. június 13.