Ínycsiklandó egészség: házi zsemle minden napra

Megosztás:
Forrás: diabetes.hu

Egészséges és ízletes zsemle recept: kókusztej, teljes kiőrlésű liszt és magvak egy modern köntösben, ami mindenki kedvence lehet.

🥖 Finom és egészséges zsemle – nagymamáink receptjei modern köntösben

Sokan azt hiszik, hogy vagy finomat lehet enni, vagy egészségeset… de a kettő ritkán jár együtt. A Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége receptversenyei azonban bebizonyítják: igenis lehet finom, ami egészséges, és egészséges, ami finom!

Idén a téma: „Nagymamáink receptjei – modern köntösben” volt. A beküldött recepteket dr. Szálka Brigitta, a Diabetes magazin dietetikusa ellenőrizte, számításokat készített a tápanyagtartalomról, és javaslatot tett a legjobbakra.

1 darab energia- és tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
262 kcal 6 g 10 g 35 g

Hozzávalók:

  • 250 ml kókusztej 🥥
  • 200 g kenyérliszt vagy búzaliszt
  • 200 g teljes kiőrlésű rozsliszt vagy búzaliszt 🌾
  • 100 g cirokliszt
  • 80 ml olívaolaj 🫒
  • 30 g élesztő
  • 10 g szezámmag
  • 10 g tökmag
  • 1 ek. só 🧂
  • 1 kk. „negyedannyi” édesítőszer

Elkészítés:

  1. Langyos kókusztejbe tesszük az édesítőt és az élesztőt, félórát kelni hagyjuk.
  2. Kelesztőtálban összekeverjük a liszteket, sót, olívaolajat, magvakat. Hozzáadjuk az élesztőt, és összegyúrjuk.
  3. A tésztát 3 órán át kelesztjük, óránként hajtogatva.
  4. Nedves kézzel 10 db zsemlét formázunk, sütőpapíros tepsibe tesszük.
  5. Előmelegített légkeveréses sütőben 220 °C 10 percig, majd 190 °C 35 percig sütjük. Az utolsó 15 percben alulról a 2. rácsra tesszük a tepsit.

Eredmény: illatos, finom, és tápláló zsemle, ami egészséges alternatívája a hagyományos pékárunak. 🥖💛

Forrás: diabetes.hu

Megosztás:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük