Lassítható a szénhidrátok felszívódása

Megosztás:

Az, hogy egy bizonyos szénhidrát magas vagy alacsony glikémiás index-szel rendelkezik, még nem jelenti azt, hogy az adott fogás az is marad. Ugyanis sokat számít az, miként készül el az étel, és milyen hozzávalókkal egészítjük ki.  

Zsiradékok, rostok, fehérjeforrások hozzáadása: ha zsiradékokat, magas rosttartalmú élelmiszereket, fehérjeforrásokat (pl. húsok, halak, tojás, sajtok, túró), adunk hozzá az ételhez, azzal lassítjuk annak a felszívódását.

Pürésítés: ha valamit pürésítünk (pl. krémlevesekhez, főzelékekhez zöldséget), azzal elaprózzuk a tápanyagokat, ezáltal gyorsítva a felszívódásukat- annak ellenére, hogy a zöldségek alapból alacsonyabb glikémiás index-szel rendelkeznek.

Főzési idő: nem mindegy például a tészták (és más keményítő tartalmú ételek) főzésénél, hogy mennyi ideig főzzük. Minél hosszabban, annál jobban megnövekszik az élelmiszerek felülete, így annál magasabbá válik a glikémiás index érték.

Érési folyamatok: ez főleg a gyümölcsöknél, zöldségeknél okozhat gondot, ugyanis minél érettebb egy gyümölcs, annál magasabbá válik a glikémiás indexe.

Mit mivel eszik: ha a magas glikémiás indexű ételhez alacsonyt GI-vel rendelkezőt is fogyasztunk, az az egész fogás felszívódását lassítjuk.

Elkészítési mód: a lassú főzési módszerek, mint például a sütés és a gőzölés, alacsonyabb GI-szintet eredményeznek.

Hűtés: a keményítőtartalmú élelmiszereket (pl. rizs, burgonya), ha főzés után lehűtjük, a keményítő átalakul és a glikémiás indexük alacsonyabb lesz.

Forrás: Cukorbetegközpont

Megosztás:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük