Lassítható a szénhidrátok felszívódása
- Gasztro
- 2025. március 17.
- 44

Az, hogy egy bizonyos szénhidrát magas vagy alacsony glikémiás index-szel rendelkezik, még nem jelenti azt, hogy az adott fogás az is marad. Ugyanis sokat számít az, miként készül el az étel, és milyen hozzávalókkal egészítjük ki.
Zsiradékok, rostok, fehérjeforrások hozzáadása: ha zsiradékokat, magas rosttartalmú élelmiszereket, fehérjeforrásokat (pl. húsok, halak, tojás, sajtok, túró), adunk hozzá az ételhez, azzal lassítjuk annak a felszívódását.
Pürésítés: ha valamit pürésítünk (pl. krémlevesekhez, főzelékekhez zöldséget), azzal elaprózzuk a tápanyagokat, ezáltal gyorsítva a felszívódásukat- annak ellenére, hogy a zöldségek alapból alacsonyabb glikémiás index-szel rendelkeznek.
Főzési idő: nem mindegy például a tészták (és más keményítő tartalmú ételek) főzésénél, hogy mennyi ideig főzzük. Minél hosszabban, annál jobban megnövekszik az élelmiszerek felülete, így annál magasabbá válik a glikémiás index érték.
Érési folyamatok: ez főleg a gyümölcsöknél, zöldségeknél okozhat gondot, ugyanis minél érettebb egy gyümölcs, annál magasabbá válik a glikémiás indexe.
Mit mivel eszik: ha a magas glikémiás indexű ételhez alacsonyt GI-vel rendelkezőt is fogyasztunk, az az egész fogás felszívódását lassítjuk.
Elkészítési mód: a lassú főzési módszerek, mint például a sütés és a gőzölés, alacsonyabb GI-szintet eredményeznek.
Hűtés: a keményítőtartalmú élelmiszereket (pl. rizs, burgonya), ha főzés után lehűtjük, a keményítő átalakul és a glikémiás indexük alacsonyabb lesz.
Forrás: Cukorbetegközpont
2025. április 20.
Böjtöléstől mulatságig: a húsvéti ünnepkör története
2025. április 18.
A termékenységet és a jószerencsét táplálták a húsvéti hagyományok
2025. április 17.
Milyen a tökéletes sonka?
2025. április 16.
Miért jelent problémát, ha van pár kg testsúlyfölöslegünk?
2025. április 15.
Kockázatcsökkentő ételek
2025. április 14.