Tiltott gyümölcsök, amik megemelheti a vércukorszintet

Megosztás:

Bár a gyümölcsök egészségesek, néhányuk gyorsan megemeli a vércukorszintet – ezért a diabétesszel élőknek érdemes mértékkel fogyasztaniuk.

Sokan úgy gondolják, hogy minél édesebb egy gyümölcs, annál ártalmasabb a cukorbetegek számára. Ez azonban nem igaz! Például a málna vagy az áfonya édes ízük ellenére kifejezetten kedvezően hat a vércukorszintre. A lényeg nem az íz, hanem a glikémiás index (GI) – ez mutatja meg, milyen gyorsan emeli meg az adott étel a vércukrot. Minél alacsonyabb a GI, annál kevésbé terheli a szervezetet. Összehasonlításképp: a szőlőcukor GI-értéke 100. Ehhez képest 60 felett magas, 40–59 között közepes, 40 alatt pedig alacsony glikémiás indexről beszélünk.

Egy tál friss gyümölcssalátában – mondjuk banánnal, naranccsal, kivivel, eperrel és piros bogyós gyümölcsökkel – minden gyümölcs más-más GI-értéket képvisel. Mind finom, de nem mindegy, hogyan hatnak a vércukorra!

A magasabb glikémiás indexű gyümölcsöket sem kell teljesen száműzni az étrendből, még cukorbetegség vagy inzulinrezisztencia mellett sem. Kis mennyiségben, lassan felszívódó szénhidráttal kombinálva (például teljes kiőrlésű keksszel vagy magvakkal) gond nélkül beilleszthetők az étrendbe.

👉 Fontos: a gyümölcsöket érdemes inkább frissen fogyasztani, mert feldolgozás közben nőhet a cukortartalmuk. Jó példa erre a mazsola: bár natúr, hozzáadott cukor nélkül készül, mégis sokkal több benne a cukor, mint a friss szőlőben. Ugyanez igaz a legtöbb szárított, aszalt gyümölcsre is – ezekkel jobb óvatosnak lenni.


🚫 A legmagasabb glikémiás indexű gyümölcsök toplistája cukorbetegeknek:

🍉 Görögdinnye (GI: 75)
Nyár kedvence, de sajnos vércukor-emelő bajnok. Cukorbetegeknek szigorúan kerülendő!

🍒 Licsi (GI: 70)
C-vitaminban gazdag, de vércukorcsapda. Ha cukorbeteg vagy, inkább mondj rá nemet.

🍈 Sárgadinnye (GI: 65)
Ártatlannak tűnik, de veszélyesen magas GI-értéke miatt nem ajánlott.

🥭 Papaja (GI: 60)
Egzotikus, de diabétesz mellett tiltólistás. Jobb kihagyni a hirtelen cukorugrás miatt.

🥭 Mangó (GI: 55)
Népszerű turmixalapanyag, de cukorbetegeknek kifejezetten kockázatos.

🍌 Banán (GI: 40–55)
Nem a GI, hanem a rengeteg szénhidrát a fő gond. Vércukor-ingadozást okozhat.

🍍 Ananász (GI: 50)
Mértékkel fogyasztva még belefér, de könnyű túlzásba vinni.

🌴 Datolya (GI: akár 80 felett, aszalt formában)
Frissen barát, aszalva ellenség: az itthon kapható aszalt datolya rendkívül magas GI-vel bír.

🥤 +1: Gyümölcslé
Rost nélkül szinte tiszta cukor: a vércukor szinte azonnal az egekbe szökik. Cukorbetegként tilos!

Forrás: Éva Magazin

Megosztás:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük