Tök- vagy cukkinifőzelék

Megosztás:
Forrás: diabetes.hu

A Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége 2025. évi versenyének témája a hagyományos receptek átalakítása az aktuális étkezési ajánlásoknak megfelelő formába, a régi ízek megőrzése mellett.

1 adag energia- és tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
164 kcal 7 g 4 g 21 g

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 800 g gyalult főzőtök vagy cukkini (ha zsenge a cukkini, a héjával együtt is felhasználható),
  • 200 ml kefir,
  • 1 fej vöröshagyma,
  • 2 ek. olívaolaj,
  • 2 ek. étkezési keményítő,
  • 1 nagy csokor kapor,
  • 1 tk. só,
  • 1 tk. 10%-os ételecet,
  • ízlés szerint zúzott fokhagyma,
  • fűszerpaprika.

Az olajon üvegesre pároljuk a finomra vágott hagymát, majd a tűzről lehúzva belekeverjük a fűszerpaprikát (aki „fehéren szereti”, annak ez a lépés elhagyható). Hozzáadjuk a gyalult tököt vagy cukkinit, a fokhagymát és az apróra vágott kapor felét, sózzuk. A főzelék akkor lesz tökéletes, ha a tök vagy cukkini roppanós marad, ennek érdekében máris készíthetjük a habarást (az étkezési keményítőt először 2-3 teáskanál hideg vízzel, majd a kefirrel, néhány evőkanál főzőlével simára keverjük és lassan a főzelékhez csorgatjuk). Ízesítjük ecettel. A tálaláshoz félretett kaporlevéllel díszítjük. Tetszőleges feltéttel tálalhatjuk.

Forrás: diabetes.hu

Megosztás:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük