Túrógombóc
- Gasztro
 - 2025. július 23.
 - 31
 
                    Cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tojásmentes.
Hozzávalók (12 gombóchoz)
- 10 dkg köles
 - 25 dkg laktózmentes túró
 - 250 g laktózmentes natúr joghurt
 - 5 g (kb. 1 kiskanál) negyedannyi édesítő
 - vanília aroma ízlés szerint
 - fél citrom reszelt héj
 - egy csipet só
 - 2 evőkanál útifűmaghéj
 - 6 evőkanál pirított dió
 
Elkészítés
Első lépésként a kölest hideg vízben alaposan megmossuk, majd háromszoros mennyiségű vízben kb. 15-20 perc alatt puhára főzzük. Közben a túrót egy villával alaposan összetörjük, majd összeturmixoljuk az édesítővel és az útifűmaghéjjal. Mikor a köles elkészült, összekeverjük a kész túrós masszával, hozzáadjuk a csipet sót, reszelt citromhéjat, illetve a vanília aromát.
A darált diót szárazon megpirítjuk, majd a kész masszából golyókat formázunk, és megforgatjuk benne.
Laktózmentes joghurttal tálaljuk, amit ízlés szerint édesíthetünk is, vagy alternatív megoldásként egy kevés cukormentes lekvárral is megbolondíthatjuk.
Tápanyagtartalom (1 gombócra vonatkozóan – 12 db esetében):
- energia: 104 kcal
 - fehérje: 5,5 g
 - zsír: 5,2 g
 - szénhidrát: 7,6 g
 - rost: 1,8 g
 
Forrás: cukorbetegkozpont.hu
2025. november 3.
Az inzulinkezelés lehetséges módjai, sémái
2025. november 3.
Dupla csoki, nulla bűntudat – a ricottás álomtorta
2025. november 3.
Bringatúra, víz és kaland: így hódították meg az Alpok–Adria útvonalát
2025. november 2.
Sertéskaraj barbecue mártással
2025. november 1.