Váratlan szövetséges a cukorbetegség ellen

Egyes termékek még jobban stabilizálják a vércukorszintet, mint egy szigorú – és első pillantásra egészséges – vegán étrend, írja a Sports.kz.
Indiai és brit tudósok is megerősítették ezt – közös munkájuk eredményeit a Clinical Nutrition folyóiratban mutatták be.
A tanulmányban 30 önkéntes vett részt. Felük laktózdiétát követett – növényi eredetű termékeket és rendszeresen ettek tejtermékeket. A többiek szigorúan vegán menüre hagyatkoztak, növényi alapú tejalternatívákkal kiegészítve. A kalóriatartalom, valamint a fehérjék, zsírok és szénhidrátok aránya mindkét esetben azonos volt.
24 órás vércukorszint-monitorozás segítségével a kutatók azt találták, hogy azoknál, akik mértékkel fogyasztottak tejtermékeket, egyenletesebb és viszonylag következetesen alacsony volt a vércukorszint. Ezeknél a résztvevőknél megemelkedett az acetilkarnitin szintje, egy olyan anyagé, amely segíti a zsírégetést és védi a sejteket az oxidatív stressztől.
A vegánoknál ezzel szemben megnőtt a fenilalanin szintje, egy olyan aminosavé, amelynek feleslege befolyásolhatja a glükóz felszívódását.
A tudósok megjegyzik, hogy az ilyen adatok különösen fontosak azokban a régiókban, ahol magas a 2-es típusú cukorbetegség előfordulása. Fontos megérteni azt is, hogy a tejtermékek elhagyása nem mindig tesz jót az anyagcsere-egészségnek.
Forrás: MH
- Vércukormérés kisokos – kinek, mikor, hányszor?
- Nyár cukorbetegként: ezek a veszélyek fenyegethetik!
- Miért lehet rosszul a diabetes-re való kezelésétől?
- Európa-bajnok a magyar cukorbeteg futsalválogatott!
- Elkészült a nyugdíjasok élelmiszer-utalványáról szóló rendelet tervezete
- Itt az új őrület, a diétás fogkrém
2025. július 19.
MODY diabétesz: főként fiatalkorban jelentkezik!
2025. július 18.
Ezért fontos figyelnie a túlzottan alacsony vércukorszintre!
2025. július 18.
Sportos cukrosok az Ultrabalatonon
2025. július 18.
Utazási tanácsok cukorbetegeknek
2025. július 17.
Milyen és mennyi sört ihatnak a cukorbetegek?
2025. július 17.