Váratlan szövetséges a cukorbetegség ellen

Egyes termékek még jobban stabilizálják a vércukorszintet, mint egy szigorú – és első pillantásra egészséges – vegán étrend, írja a Sports.kz.
Indiai és brit tudósok is megerősítették ezt – közös munkájuk eredményeit a Clinical Nutrition folyóiratban mutatták be.
A tanulmányban 30 önkéntes vett részt. Felük laktózdiétát követett – növényi eredetű termékeket és rendszeresen ettek tejtermékeket. A többiek szigorúan vegán menüre hagyatkoztak, növényi alapú tejalternatívákkal kiegészítve. A kalóriatartalom, valamint a fehérjék, zsírok és szénhidrátok aránya mindkét esetben azonos volt.
24 órás vércukorszint-monitorozás segítségével a kutatók azt találták, hogy azoknál, akik mértékkel fogyasztottak tejtermékeket, egyenletesebb és viszonylag következetesen alacsony volt a vércukorszint. Ezeknél a résztvevőknél megemelkedett az acetilkarnitin szintje, egy olyan anyagé, amely segíti a zsírégetést és védi a sejteket az oxidatív stressztől.
A vegánoknál ezzel szemben megnőtt a fenilalanin szintje, egy olyan aminosavé, amelynek feleslege befolyásolhatja a glükóz felszívódását.
A tudósok megjegyzik, hogy az ilyen adatok különösen fontosak azokban a régiókban, ahol magas a 2-es típusú cukorbetegség előfordulása. Fontos megérteni azt is, hogy a tejtermékek elhagyása nem mindig tesz jót az anyagcsere-egészségnek.
Forrás: MH
- Az inzulin szerepe a szervezetünkben
- Gyógynövénnyel megelőzhető a májbetegség, a rák és a cukorbetegség?
- Ezt a 3 reggeli szokást azonnal hagyjuk el
- 3 tipp, amely harmadával csökkenti a cukorbetegség kockázatát
- Súlyfelesleg hastájon: ezért nem szabad félvállról venni
- Elsősegélynyújtás cukorbetegeknek
2025. szeptember 7.
Sárgarépás-kukoricás zöldsaláta
2025. szeptember 7.
A fűszer ami csökkenti a bélrák, a cukorbetegség és a szívbetegségek kockázatát
2025. szeptember 7.
Ez a legújabb fogyókúrás gyógyszer
2025. szeptember 6.
A cukorbetegség szemészeti szövődményei
2025. szeptember 6.
A diabéteszes neuropátia emésztőrendszeri tünetei
2025. szeptember 5.