A kávé varázslatos hatása, amiről alig hallani

Megosztás:

Egy friss kutatás szerint a kávé olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek jelentősen mérsékelhetik egy világszerte milliókat érintő betegség, a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét.

Brit Kávészövetség adatai szerint az Egyesült Királyságban naponta 98 millió csésze kávét fogyasztanak, és 2023-ban a kávé hivatalosan is az ország kedvenc forró italává vált. Most pedig kiderült: a kedvelt reggeli ital nemcsak felébreszt, hanem segíthet csökkenteni egy komoly anyagcsere-betegség kockázatát is – írja az Express.

A kutatás szerint a feketekávé rendszeres fogyasztása:

  • segíthet szabályozni a vércukorszintet,
  • csökkentheti a gyulladást,
  • javíthatja az inzulinérzékenységet,
  • antioxidáns tulajdonságokkal bír,
  • valamint elősegítheti a glükóz anyagcserét.

A hatások a koffeintartalmú és a koffeinmentes kávé esetében is hasonlóak voltak, ami arra utal, hogy a jótékony hatásokat nem a koffein, hanem más összetevők okozzák. A rendszeres kávéfogyasztás akár 20–30%-kal is csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. Az eredményeket az International Journal of Molecular Sciences közölte.

„A kávé és annak bioaktív vegyületei, köztük a klorogénsav és hidroxi-fahéjsav-származékai jelentős potenciállal bírnak a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében és kezelésében” – állítják a tanulmány szerzői.  Zhaoping Li, a Kaliforniai Egyetem klinikai táplálkozástudományi tanszékének vezetője, aki nem vett részt a kutatásban, egyetértett az eredményekkel: „A kávéfogyasztás természetes előnyökkel jár. A kávét beillesztheted az egészséges életmódodba.”

A professzor hozzátette, hogy a feketekávé lényegében kávébabból és forró vízből áll, a kávébab pedig mintegy 200 vegyületet tartalmaz, amelyek közül több is jótékony hatású lehet – sőt, ezek kombinációja is előnyös lehet.

Marilyn Tan, a Stanford Egyetem orvosi karának klinikai docense szerint az eredmények figyelemre méltók, de laboratóriumi kutatásokon alapulnak, amelyek nem mindig veszik figyelembe a kávéfogyasztók teljes egészségi állapotát. Ő így értékelt:

„Ez egy nagyon merész állítás, hiszen a 20–30%-os kockázatcsökkenés rendkívül nagy és jelentős. Érdekes módon nem számított, hogy a kávé koffeintartalmú volt-e vagy sem, ami arra utal, hogy nem a koffein okozza az előnyöket, hanem a kávé egyéb összetevői.”

A kutatók hangsúlyozták: további vizsgálatok szükségesek, de a napi kávéfogyasztás – különösen cukor és tejszín hozzáadása nélkül – egyértelműen hordozhat egészségügyi előnyöket. A koffeinre érzékenyek számára a koffeinmentes változat is jó választás, mivel minden jótékony összetevője megmarad.

Forrás: NLC

Megosztás:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük