A kávé varázslatos hatása, amiről alig hallani

Egy friss kutatás szerint a kávé olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek jelentősen mérsékelhetik egy világszerte milliókat érintő betegség, a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét.
A Brit Kávészövetség adatai szerint az Egyesült Királyságban naponta 98 millió csésze kávét fogyasztanak, és 2023-ban a kávé hivatalosan is az ország kedvenc forró italává vált. Most pedig kiderült: a kedvelt reggeli ital nemcsak felébreszt, hanem segíthet csökkenteni egy komoly anyagcsere-betegség kockázatát is – írja az Express.
A kutatás szerint a feketekávé rendszeres fogyasztása:
- segíthet szabályozni a vércukorszintet,
- csökkentheti a gyulladást,
- javíthatja az inzulinérzékenységet,
- antioxidáns tulajdonságokkal bír,
- valamint elősegítheti a glükóz anyagcserét.
A hatások a koffeintartalmú és a koffeinmentes kávé esetében is hasonlóak voltak, ami arra utal, hogy a jótékony hatásokat nem a koffein, hanem más összetevők okozzák. A rendszeres kávéfogyasztás akár 20–30%-kal is csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. Az eredményeket az International Journal of Molecular Sciences közölte.
„A kávé és annak bioaktív vegyületei, köztük a klorogénsav és hidroxi-fahéjsav-származékai jelentős potenciállal bírnak a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében és kezelésében” – állítják a tanulmány szerzői. Zhaoping Li, a Kaliforniai Egyetem klinikai táplálkozástudományi tanszékének vezetője, aki nem vett részt a kutatásban, egyetértett az eredményekkel: „A kávéfogyasztás természetes előnyökkel jár. A kávét beillesztheted az egészséges életmódodba.”
Marilyn Tan, a Stanford Egyetem orvosi karának klinikai docense szerint az eredmények figyelemre méltók, de laboratóriumi kutatásokon alapulnak, amelyek nem mindig veszik figyelembe a kávéfogyasztók teljes egészségi állapotát. Ő így értékelt:
„Ez egy nagyon merész állítás, hiszen a 20–30%-os kockázatcsökkenés rendkívül nagy és jelentős. Érdekes módon nem számított, hogy a kávé koffeintartalmú volt-e vagy sem, ami arra utal, hogy nem a koffein okozza az előnyöket, hanem a kávé egyéb összetevői.”
A kutatók hangsúlyozták: további vizsgálatok szükségesek, de a napi kávéfogyasztás – különösen cukor és tejszín hozzáadása nélkül – egyértelműen hordozhat egészségügyi előnyöket. A koffeinre érzékenyek számára a koffeinmentes változat is jó választás, mivel minden jótékony összetevője megmarad.
Forrás: NLC
- Az inzulin szerepe a szervezetünkben
- Ezt a 3 reggeli szokást azonnal hagyjuk el
- Súlyfelesleg hastájon: ezért nem szabad félvállról venni
- 3 tipp, amely harmadával csökkenti a cukorbetegség kockázatát
- Gyógynövénnyel megelőzhető a májbetegség, a rák és a cukorbetegség?
- Elsősegélynyújtás cukorbetegeknek
2025. szeptember 6.
A cukorbetegség szemészeti szövődményei
2025. szeptember 6.
A diabéteszes neuropátia emésztőrendszeri tünetei
2025. szeptember 5.
Paradicsomban vagy „purgatóriumban” sült tojás
2025. szeptember 5.
A kávé varázslatos hatása, amiről alig hallani
2025. szeptember 5.
A nyak vastagsága erről a két betegségről árulkodhat
2025. szeptember 4.