Veszélyes szénhidrátok
- Egészség
- 2025. március 24.
- 176

A szénhidrátfogyasztás mérhetetlen növekedése az étrendünkben a civilizációs betegségek közül a legsúlyosabb egészségkárosító hatással rendelkezik.
A szénhidrátfajták között is kiemelkedő egészségkárosító hatással rendelkeznek a könnyen felszívódó szénhidrátok, amelyeknek a mértéke az utóbbi 500 évben a szakemberek szerint 200-szoros mértékben megnövekedett.
Ebbe a csoportba az 50-nél magasabb glikémiás indexű szénhidrátok tartoznak, amelyek fogyasztása után hirtelen megemelkedik a vércukorszintünk. A gyorsan felszívódó szénhidrátok közömbösítik a gyomorsavat, ezért gátolják a gyomor emésztési folyamatát, így az ételeinkben lévő tápanyagok tekintélyes része egyszerűen elveszik. A kialakuló ásványi anyag és vitaminhiány miatt a testműködés kémiai reakcióiban zavarok keletkezhetnek. A jelentősen megemelt vércukorszintre testünk fokozott inzulintermeléssel reagál. Az úgynevezett fokozott inzulinválasz miatt az étkezés után 3-4 órával a normál érték alá csökken a vércukorszint, így ilyenkor gyengeséget, szédülést és izzadást érzünk. Ezeknek a hipoglikémiás tüneteknek az elmulasztására újra szénhidrátot fogyasztunk, a leírt folyamat viszont ezáltal ismétlődik és súlyosbodik, az eredmény pedig fáradékonyságban és energiaszegénységben csúcsosodik ki.
A könnyen felszívódó, magas glikémiás indexű szénhidrátok leállítják a test alapvető energiatermelő mechanizmusát, a zsírsav-oxidációt. Ezért aztán a zsírraktárainkban lévő zsírt a szervezet nem tudja mozgósítani, a zsírraktárak pedig telítődnek, mert inzulin hatására a felesleges cukor zsírrá alakul. A szervezet a zsírokban tárolt mérgező anyagoktól nem tud megszabadulni. A máj a könnyen felszívódó szénhidrátok hatására triglicerideket és LDL (rossz) koleszterint termel, így a könnyen felszívódó szénhidrátok felelőssé tehetők a szívbetegségek kialakulásáért is.
Súlyos esetekben a diabéteszt megelőző állapotokban a könnyen felszívódó szénhidrátok vércukortermelő hatását az inzulin nem tudja ellensúlyozni, így a vérben lévő felesleges cukor fehérjékhez kötődik, ezek károsodását okozva. Mivel a fehérjék testünk építőelemei, a glikolizáció minden szervünket – köztük az ereinket, májunkat és szívünket is – támadja.
Cukorbetegségben ezért az első teendőnk a könnyen felszívódó szénhidrátok értrendünkből történő kiiktatása. A másik feladatunk az, hogy térjünk át az alacsony glikémiás indexű szénhidrátokat tartalmazó ételek fogyasztására, de az ilyen ételeket is csak mennyiségi korlátozással fogyasszuk.
- Hogy függ össze a pikkelysömör, a cukorbetegség és az elhízás?
- A cukorbetegség tipikus társbetegségei
- Öröklődik-e a cukorbetegség?
- Ezeket a tüneteket tapasztalja gyerekénél? Lehet, hogy cukorbeteg
- A stressz, az alvás és a táplálkozás is beleszól a vércukorszintbe
- Szívinfarktus: mit tehetek ellene cukorbetegként?
2025. július 30.
Ne várjunk a diabéteszes kómáig
2025. július 30.
Mit jelez a HbA1c érték, és miért fontos a cukorbetegeknek?
2025. július 30.
Ez a leggyakoribb halálozási ok a cukorbetegeknél
2025. július 29.
A diabétesz kezelése élen jár a telemedicinában
2025. július 29.
Ha ennél nagyobb a vércukorszint, az már betegséget jelez
2025. július 29.