Veszélyes szénhidrátok
- Egészség
- 2025. március 24.
- 147

A szénhidrátfogyasztás mérhetetlen növekedése az étrendünkben a civilizációs betegségek közül a legsúlyosabb egészségkárosító hatással rendelkezik.
A szénhidrátfajták között is kiemelkedő egészségkárosító hatással rendelkeznek a könnyen felszívódó szénhidrátok, amelyeknek a mértéke az utóbbi 500 évben a szakemberek szerint 200-szoros mértékben megnövekedett.
Ebbe a csoportba az 50-nél magasabb glikémiás indexű szénhidrátok tartoznak, amelyek fogyasztása után hirtelen megemelkedik a vércukorszintünk. A gyorsan felszívódó szénhidrátok közömbösítik a gyomorsavat, ezért gátolják a gyomor emésztési folyamatát, így az ételeinkben lévő tápanyagok tekintélyes része egyszerűen elveszik. A kialakuló ásványi anyag és vitaminhiány miatt a testműködés kémiai reakcióiban zavarok keletkezhetnek. A jelentősen megemelt vércukorszintre testünk fokozott inzulintermeléssel reagál. Az úgynevezett fokozott inzulinválasz miatt az étkezés után 3-4 órával a normál érték alá csökken a vércukorszint, így ilyenkor gyengeséget, szédülést és izzadást érzünk. Ezeknek a hipoglikémiás tüneteknek az elmulasztására újra szénhidrátot fogyasztunk, a leírt folyamat viszont ezáltal ismétlődik és súlyosbodik, az eredmény pedig fáradékonyságban és energiaszegénységben csúcsosodik ki.
A könnyen felszívódó, magas glikémiás indexű szénhidrátok leállítják a test alapvető energiatermelő mechanizmusát, a zsírsav-oxidációt. Ezért aztán a zsírraktárainkban lévő zsírt a szervezet nem tudja mozgósítani, a zsírraktárak pedig telítődnek, mert inzulin hatására a felesleges cukor zsírrá alakul. A szervezet a zsírokban tárolt mérgező anyagoktól nem tud megszabadulni. A máj a könnyen felszívódó szénhidrátok hatására triglicerideket és LDL (rossz) koleszterint termel, így a könnyen felszívódó szénhidrátok felelőssé tehetők a szívbetegségek kialakulásáért is.
Súlyos esetekben a diabéteszt megelőző állapotokban a könnyen felszívódó szénhidrátok vércukortermelő hatását az inzulin nem tudja ellensúlyozni, így a vérben lévő felesleges cukor fehérjékhez kötődik, ezek károsodását okozva. Mivel a fehérjék testünk építőelemei, a glikolizáció minden szervünket – köztük az ereinket, májunkat és szívünket is – támadja.
Cukorbetegségben ezért az első teendőnk a könnyen felszívódó szénhidrátok értrendünkből történő kiiktatása. A másik feladatunk az, hogy térjünk át az alacsony glikémiás indexű szénhidrátokat tartalmazó ételek fogyasztására, de az ilyen ételeket is csak mennyiségi korlátozással fogyasszuk.
2025. június 2.
Itt olyan vagyok, amilyen vagyok!
2025. június 2.
Különleges történet, kizárólag cukorbetegeknek
2025. június 2.
Áldozatos munkával a cukorbetegekért
2025. június 1.
Három ideális sport kezdő életmódváltók számára
2025. május 31.
IGT, avagy csökkent glükóztolerancia: mit érdemes tudni róla?
2025. május 30.