Veszélyes szénhidrátok
- Egészség
- 2025. március 24.
A szénhidrátfogyasztás mérhetetlen növekedése az étrendünkben a civilizációs betegségek közül a legsúlyosabb egészségkárosító hatással rendelkezik.
A szénhidrátfajták között is kiemelkedő egészségkárosító hatással rendelkeznek a könnyen felszívódó szénhidrátok, amelyeknek a mértéke az utóbbi 500 évben a szakemberek szerint 200-szoros mértékben megnövekedett.
Ebbe a csoportba az 50-nél magasabb glikémiás indexű szénhidrátok tartoznak, amelyek fogyasztása után hirtelen megemelkedik a vércukorszintünk. A gyorsan felszívódó szénhidrátok közömbösítik a gyomorsavat, ezért gátolják a gyomor emésztési folyamatát, így az ételeinkben lévő tápanyagok tekintélyes része egyszerűen elveszik. A kialakuló ásványi anyag és vitaminhiány miatt a testműködés kémiai reakcióiban zavarok keletkezhetnek. A jelentősen megemelt vércukorszintre testünk fokozott inzulintermeléssel reagál. Az úgynevezett fokozott inzulinválasz miatt az étkezés után 3-4 órával a normál érték alá csökken a vércukorszint, így ilyenkor gyengeséget, szédülést és izzadást érzünk. Ezeknek a hipoglikémiás tüneteknek az elmulasztására újra szénhidrátot fogyasztunk, a leírt folyamat viszont ezáltal ismétlődik és súlyosbodik, az eredmény pedig fáradékonyságban és energiaszegénységben csúcsosodik ki.
A könnyen felszívódó, magas glikémiás indexű szénhidrátok leállítják a test alapvető energiatermelő mechanizmusát, a zsírsav-oxidációt. Ezért aztán a zsírraktárainkban lévő zsírt a szervezet nem tudja mozgósítani, a zsírraktárak pedig telítődnek, mert inzulin hatására a felesleges cukor zsírrá alakul. A szervezet a zsírokban tárolt mérgező anyagoktól nem tud megszabadulni. A máj a könnyen felszívódó szénhidrátok hatására triglicerideket és LDL (rossz) koleszterint termel, így a könnyen felszívódó szénhidrátok felelőssé tehetők a szívbetegségek kialakulásáért is.
Súlyos esetekben a diabéteszt megelőző állapotokban a könnyen felszívódó szénhidrátok vércukortermelő hatását az inzulin nem tudja ellensúlyozni, így a vérben lévő felesleges cukor fehérjékhez kötődik, ezek károsodását okozva. Mivel a fehérjék testünk építőelemei, a glikolizáció minden szervünket – köztük az ereinket, májunkat és szívünket is – támadja.
Cukorbetegségben ezért az első teendőnk a könnyen felszívódó szénhidrátok értrendünkből történő kiiktatása. A másik feladatunk az, hogy térjünk át az alacsony glikémiás indexű szénhidrátokat tartalmazó ételek fogyasztására, de az ilyen ételeket is csak mennyiségi korlátozással fogyasszuk.
- Vérvétel, értékek, határszámok – a diabétesz diagnózisa érthetően
- Figyelmeztetés cukorbetegeknek: a ketoacidózis jelei és teendők
- Diabéteszes ketoacidózis: mikor válik életveszélyessé a cukorbetegség?
- Diétás, mégis ünnepi: így készül a cukormentes kuglóf
- Apróságok, amik elronthatják a gyógyszeres kezelést
- A chia mag titka: emésztés, jóllakottság, vércukorszint
2025. december 24.
Egy csendes pillanat karácsonyra
2025. december 24.
Karácsony előestéje
2025. december 23.
Az ébredés utáni éhség titkai – mit mondanak a szakértők?
2025. december 23.
Túlsúly és egészség: hogyan csökkenthetjük a daganatveszélyt?
2025. december 23.
Lazacfilé körtés zöldsalátával
2025. december 22.